Filozofie Slow Food v poslední době získala na popularitě díky tomu, že se velká část společnosti hlásí ke zdravým,přírodním a ekologickýmpotravinám a k péči o životní prostředí. V současné době se na Monouso vám povíme o filozofii, kterou se řídí stále více lidí na celém světě. Chcete zůstat a objevit ji?
Jistě znáte fast food nebo rychlé občerstvení, že? Žijeme v ultra frenetickém světě, ve kterém je mnoho lidí posedlých tím dělat věci co nejrychleji, aniž by se zastavili a vychutnali si okamžik nebo jídlo, které jedí.
Na Slow Food je přesně opačný trend, který se snaží jíst šetrně a věnovat zvláštní pozornost kvalitě potravin a surovin, jejich původu a způsobu přípravy. Ale nejen to, je to filozofie, která se snaží vychutnávat si jídlo a zároveň respektovat životní prostředí.
Při neustálém hledání ekologických a zdravých potravin se Slow Food snaží také o to, aby byl zážitek z jídla úplný, a proto využívá tzv ekologické a biologicky odbouratelné jednorázové nádobíbiologicky rozložitelné jednorázové nádobí.
Obaly z cukrové třtiny
Ale… kde se tato filozofie vzala? První myšlenka hnutí Slow Food pochází z roku 1986 a jejím autorem je Ital Carlo Petrini. V tomto roce byla na římském náměstí Piazza Spagna otevřena pobočka McDonald’s. To vyvolalo okamžitý protest, který vedl k demonstraci zorganizované skupinou novinářů.
Nebyla to však obyčejná demonstrace s výkřiky a transparenty, ale byl uspořádán velký banket s čerstvým, domácím a zdravým jídlem , který vychvaloval všechny jeho výhody. Jinými slovy, vychvalovat potěšení z pomalého stravování a vychutnávání si čerstvě vyrobených přírodních produktů.
Již v roce 2004Organizace OSN pro výživu a zemědělství(FAO) oficiálně uznala Slow Food jako neziskovou organizaci.
Často kladené otázky
¿Qué es la filosofía Slow food?
En una búsqueda constante por los alimentos ecológicos y saludables, el Slow Food también busca que la experiencia sea completa, por lo que hacen uso de vajilla desechable ecológica y biodegradable.
¿Dónde y cuándo surgió la filosofia Slow food?
Pues la primera idea de la que parte todo este movimiento Slow Food se remonta a 1986 de la mano del italiano Carlo Petrini.