Udržování mořských plodů v dobrém stavu: tipy pro údržbu

Conservacion del marisco en buen estado

Udržování mořských plodů je choulostivou záležitostí, protože se jedná o produkt podléhající rychlé zkáze, který v krátké době ztrácí kvalitu a čerstvost. Hlavním doporučením je neporušit chladicí řetězec a spotřebovat jej do jednoho až dvou dnů od nákupu. Pokud tomu tak nebude, je nejlepší ji zmrazit.

Jak udržovat mořské plody v dobrém stavu

Když je zmrazený

Pokud jsou mořské plody zakoupeny hluboce zmrazené, měl by být proces rozmrazování zahájen 24 až 36 hodin před konzumací, a to nikoli přímo při pokojové teplotě, ale nejprve je přenést do chladničky.

Když je čerstvá

Existují druhy, které by se doma neměly zmrazovat, jako jsou například sudokopytníci. Nejlepším způsobem, jak udržet čerstvé puklice, je přikrýt je vlhkým hadříkem. Tyto mořské plody vydrží v lednici živé i více dní, čtyři až pět.

Chcete-li čerstvé krevety uchovat, měli byste je také uchovávat v chladničce s vlhkou utěrkou až do doby konzumace, která by měla být do 24 hodin od zakoupení.

Humr severský je choulostivější a měl by se ošetřovat co nejméně. Pokud jsou čerstvé, je opět nejlepším řešením skladování v chladu, a to v nádobách s vodou a velkým množstvím ledu.

Po uvaření

Na otázku, jak uchovávat vařené mořské plody v chladničce, odpovídá, že ideální je použít chladicí komoru a přikrýt ji rostlinným papírem nebo utěrkou navlhčenou slanou vodou.

Tato metoda je ideální pro kraby pavouky, kraby nebo kraby.

Při uchovávání druhů, jako jsou například sudokopytníci, však musíme vzít v úvahu, že se konzumují teplé, a pak bychom je neměli uchovávat vařené v chladničce, protože by ztratily svou chuť.

Důsledky špatně uchovávaných mořských plodů

Porušení chladicího řetězce, nedostatečná tepelná úprava nebo konzumace čerstvých mořských plodů několik dní po jejich nákupu vede k požití zkažených mořských plodů a následné intoxikaci, která se projevuje příznaky od nevolnosti, zvracení a průjmu až po silné bolesti hlavy a dezorientaci.

Některé druhy je třeba koupit živé: humry, langusty, kraby, kraby, korýše… A známkou toho, že jsou v dobré kondici, je, že se pohybují a uvolňují jakousi “pěnu”.

U krevet a garnátů, které lze zmrazit, je známkou dobrého stavu to, že hlava a nohy jsou dobře připevněny k tělu a neoddělují se. Pokud navíc vyzařují nějakou vůni, musí být příjemná, jako třeba moře.

Tento ukazatel je důležitý, protože pokud mořské plody vydávají silný zápach, je velmi pravděpodobné, že jsou ve špatném stavu. Pokud se tak stane, je lepší ji vyhodit, abyste se vyhnuli problémům.

Tipy a triky pro konzervaci mořských plodů

Mořské plody, čerstvé i mražené, jsou v kuchyni velmi ceněným produktem, ale aby měly tu nejlepší chuť, je důležité je dobře uchovat.

Korýši, jako jsou krabi, vorvani nebo krabi, by se po uvaření a vychladnutí měli vložit do utěrky namočené ve vodě z vaření a poté zabalit do plastové fólie.

U korýšů, jako jsou humři, krevety a gar náti, se uchovávají pomocí plastových obalů. Další alternativou je možnost tupperů a vakua ve speciálně připravených nádobách. U těchto mořských plodů je nejlepší je vařit, ale je pravda, že to omezuje jejich možnosti v kuchyni.

Měkkýši, jako jsou slávky, kohouti, škeble, se uchovávají živí a tepelně neupravení. Měly by být velmi pevně zabaleny do potravinářské fólie, i když je vhodnější použít balicí stroj.

Dobrá konzervace mořských plodů vám umožní vychutnat si produkt s velkou intenzitou a chutí. K tomu je však nezbytné mít kvalitní nádobí, jaké nabízíme v Monousu.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Scroll to Top